• Klinik Telefon +90 (553) 737 2330
  • Email orhan@orhantarcin.com
  • Çalışma Saatleri Pzt-Cuma-Cmt: 09:00-18:00

Besin Alerjisi

Besin alerjisi, herhangi bir yemeğe karşı vücudumuzun bağışıklık sisteminin tetiklenmesi ve anormal tepki vermesidir. Yetişkinlerde, alerjik reaksiyonları en sık tetikleyen yiyecekler arasında balık, kabuklu deniz ürünleri, yer fıstığı ve ceviz gibi ağaç fıstığı bulunur. Çocuklar için sorunlu yiyecekler yumurta, süt, yer fıstığı, ağaç fındık, soya ve buğday içerebilir. Bazı insanlarda gıda alerjisi, ciddi şikayetlere ve bazen anafilaksi olarak bilinen hayatı tehdit edici bir reaksiyona neden olabilir.

Gıda alerjisinin belirtileri arasında:

  • Ağzınızda kaşıntı veya şişlik
  • Kusma, ishal veya karın krampları ve ağrısı
  • Kurdeşen (ürtiker- ciltte kızarıklık) veya egzama
  • Boğazın sıkılma hissi ve solunum zorluğu
  • Kan basıncında düşüş

Besin Alerjisi Tipleri

Besin alerjileri, şikayetlere ve bu şikayetlerin ne zaman ortaya çıktığına bağlı olarak 3’e ayrılır:

  • IgE aracılı gıda alerjisi: immünoglobulin E (IgE) adı verilen bir antikor üreten bağışıklık sistemi tarafından tetiklenen en yaygın tür. Belirtiler yedikten birkaç saniye veya dakika sonra ortaya çıkar. Bu tip alerjilerde daha fazla anafilaksi diye adlandırılan ve ölüme kadar götürebilen ağır alerji riski vardır.
  • IgE aracılı olmayan gıda alerjisi: bu alerjik reaksiyonlar immünoglobulin E’den değil, immün sistemdeki diğer hücrelerden kaynaklanır. Bu tip bir alerjinin, belirtilerin gelişmesi çok uzun sürdüğü için (birkaç saate kadar) teşhis edilmesi güçtür.
  • Karışık IgE ve IgE’ye bağlı olmayan gıda alerjileri: bazı kişiler her iki tipte de belirtiler yaşayabilir.
Besin Alerjisi

Tanı

Yiyecek alerjisini onaylamak veya dışlamak için kullanılan mükemmel bir test yoktur. Doktorunuz tanı koymadan önce bir dizi faktörü göz önüne alacaktır.

Bu faktörler arasında;

  • Semptomlar: Doktorunuza belirtilerinizin ayrıntılı bir geçmişini anlatın (hangi yiyeceklerin ve ne kadarının sorunlara neden olduğunu belirtin)
  • Ailenizin alerji öyküsü: Ayrıca, herhangi bir alerjisi olan ailenizin üyeleri hakkında bilgi paylaşın.
  • Fiziksel bir muayene: Dikkatli bir muayene diğer tıbbi sorunları sıklıkla tanımlayabilir veya hariç tutabilir.
  • Cilt testi: Cilt testlerinden prick testi, belirli bir yiyeceğe tepkinizi belirleyebilir. Bu testte, ön kolunuzun derisine veya sırtınıza şüphelenilen yiyeceklerin küçük bir miktarı konulur. Test edilen belirli bir maddeye alerjiniz varsa reaksiyon ortaya çıkar. Unutmayın, yalnızca bu testin pozitif olması, yiyecek alerjisini doğrulamak için yeterli değildir.
  • Kan testi: İmmünoglobulin E (IgE) olarak bilinen alerjiye bağlı antikoru ölçerek, bağışıklık sisteminizin belirli yiyeceklere verdiği cevabı ölçebilir. Bu test için doktorunuzun ofisinde alınan bir kan örneği farklı yiyeceklerin test edilebileceği bir tıbbi laboratuvara gönderilir.
  • Eleme diyeti: Şüpheli yiyecekleri bir veya iki haftalığına diyetinizden kaldırmanız ve ardından gıda maddelerini bir defada bir kere diyetinize eklemeniz istenebilir. Bu işlem semptomları belirli gıdalarla ilişkilendirmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, eliminasyon diyetleri kusursuz değildir. Bir eleme diyeti, bir yiyeceğe verdiğiniz tepkinin yiyecek hassasiyeti yerine gerçek bir alerji olup olmadığını söyleyemez. Ayrıca, geçmişte bir yiyeceğe şiddetli bir tepki vermişseniz, bir eleme diyeti güvenli olmayabilir.
  • Ağızdan gıda testi (Challenge): Doktorun ofisinde yapılan bu test sırasında size belirtilerinize yol açtığından şüphelenilen yiyecek miktarında küçük ancak artan miktarlar verilecektir. Bu test sırasında bir reaksiyonunuz olmazsa, bu yemeği tekrar diyetinize dahil edebilirsiniz.

Tedavi

Alerjik reaksiyondan kaçınmanın tek yolu belirtilere neden olan yiyeceklerden kaçınmaktır. Ancak, çabalarınıza rağmen, reaksiyona neden olan bir yiyecekle temasa geçebilirsiniz.

Küçük bir alerjik reaksiyon için, reçetesiz veya reçeteli antihistaminikler semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir. Bu ilaçlar, kaşıntıyı veya kovanı hafifletmek için alerjiye neden olan bir yiyeceğe maruz kaldıktan sonra alınabilir. Bununla birlikte, antihistaminikler ciddi bir alerjik reaksiyonu tedavi edemez.

Gıda alerjisinden şüphe ediyorsanız tanı ve tedavi için mutlaka gastroenteroloji uzmanınız ile görüşün. Doktorunuz alerjiyi taklit eden organik hastalıkların tanısında ve tedavisinde yardımcı olacaktır. Eğer alerjiden kuşkulanırsa gerekli yönlendirilmeleri yapacaktır.