• Klinik Telefon +90 (553) 737 2330
  • Email orhan@orhantarcin.com
  • Çalışma Saatleri Pzt-Cuma-Cmt: 09:00-18:00

Akalazya

Akalazya, bir yemek borusu hastalığıdır. Bu hastalıkta yenilen gıdaların ve sıvıların mideye geçişi zorlaşır.

Akalazya, yemek borusunu besleyen sinirlerde hasarlanma olduğunda ortaya çıkar. Sonuç olarak, yemek borusu yemeği aşağıya ilerletme yeteneğini kaybeder ve yemek borusu ve mide (alt yemek borusu sfinkteri) arasındaki kapak tamamen gevşeyemez. Yiyeceğin midenize geçmesi zorlaşır. Akalazyanın ilaçla olan tedavileri çok faydalı değildir. Ancak semptomlar balon dilatasyonuendoskopik miyotomi (POEM) veya cerrahi ile tedavi edilebilir.

Akalazyanın belirtileri nelerdir?

  •  Yutma zorluğu: Hem katı hem de sıvı gıdaları yutma zorluğu gözlenir. Öncelikle sıvı gıdalar yutulamaz. Yemek borusunda kalan ve aşağıya geçemeyen gıdalar akciğerlere kaçabilir ve aspirasyon pnomonisi (ağır zatürre) ve nefes darlığı ortaya çıkabilir.
  •  Mide ekşimesi: Ortaya çıkan ekşime gıdaların yemek borusunu tahriş etmesindendir. Mide asidini düşüren ilaçlar faydalı değildir.
  •  Hasta da kilo kaybı görülür.

Teşhis

Akalazya gözden kaçabilir veya yanlış tanı edilebilir, çünkü diğer sindirim bozukluklarına benzer şikayetler vardır.

Akalazya tanısı koymak için doktorunuzun önerebileceği tetkikler:

  •  Yemek borusu manometrisi:  Bu test, yemek borunuzdaki ritmik kas kasılmalarını, yemek borusu kaslarının koordinasyon ve kuvvetini ve yemek borusu alt kapağının yutma sırasında gevşeyip gevşemediğini ölçer.
  •  Yemek borusu röntgeni: Yemek borusu röntgeni ilaçlı bir sıvı içildikten sonra yemek borusunun X ışınıyla görüntülenmesidir. Bu şekilde yemek borusunu darlıkları ve genişlemeleri, hareketleri gözlenir.

Tedavisi

  •  İlaçlar: Eğer erken teşhis konulursa, ilaçlar yemek borusunun daraltılmış kısmını genişleterek beslenmenin uygun şekilde olmasını sağlayabilir. Örneğin kalsiyum kanal blokerleri ve nitratlar kullanılabilir. Balon veya pnömatik dilatasyon: Küçük bir balon ile yemek borusunun alt ucu yerleştirilir ve şişirilerek yemek borusunun alt uç kapağı genişletilir. Bunun bir kereden fazla yapılması gerekebilir. Hastaların yaklaşık yüzde 60’ında bir yıl boyunca bir balon tedavisi yeterlidir ve etkileri yaklaşık yüzde 25’inde 5 yıl kadar sürer. Komplikasyonları delinme ve göğüs ağrısıdır. Balonla genişletme aynı zamanda hastaların %2 sinde reflüye sebep olur.
  •  Cerrahi Myotomi: Yemek borusunun alt ucundaki kasları keserek yapılan bir operasyondur.Yüzde 70 ile yüzde 90 arasında bir başarı oranına sahip. Vakaların yüzde 85’i 10 yıl boyunca bir rahatlama yaşayacaktır. Hastaların yüzde 65’i ise 20 yıl boyunca rahatlayacaktır.
  •  Peroral Endoskopik Miyotomi(POEM): Endoskopik olarak yemek borusu duvarında bir tünel açılır sonra bu tünelin içinden geçilerek yemek borusu duvarının iç kas tabakası kesilir. Daha sonra tünelden çıkılarak giriş deliği klipslerle kapatılır. Bu şekilde ameliyatsız olarak problem çözülür.
  •  Botoks: Yemek borusunun alt kapağına botulium toksini enjekte edilerek kasların gevşemesi sağlanır. Bu yöntem 4-6 ay kadar etkisini sürdürür. Sonra tekrarlamak gerekir.

Videolarımız