• Klinik Telefon +90 (553) 737 2330
  • Email orhan@orhantarcin.com
  • Çalışma Saatleri Pzt-Cuma-Cmt: 09:00-18:00

Gastroenterolog

Gastroenterolog, gastrointestinal sistem(sindirim sistemi) ve karaciğer hastalıklarının özel eğitim yönetimine sahip bir hekimdir.

Gastroenterologların Eğitimi

Gastroenterolog olmak için tıp fakültesi ile beraber en az 13 sene eğitim almak gerekir. 6 yıl süren tıp fakültesi eğitimi sonrası, tıpta uzmanlık sınavına girerek en az 4 yıl dahiliye asistanlığı sonrasında dahiliye (iç hastalıkları) uzmanı olan gastroenterologlar, yalnızca bir kısım dahiliye uzmanının girdiği ve daha azının başarılı olduğu yan dal uzmanlık sınavına girerek 3 yıl süreyle daha gastroenteroloji eğitimi alırlar. Bu sürede en az 2 yıl boyunca üst ve alt endoskopi ile ERCP gibi girişimsel işlemler konusunda eğitilirler. Bu uzun eğitim süreci sonunda diğer uzmanlara göre çok daha farklı yetenek ve bilgileri olan gastroenterologlar, sıklıkla büyük hastanelerde diğer hekimlerin bu hastalıklar konusunda danıştığı ve zor hastaları yönlendirdiği, özel eğitimler yapan, bilimsel araştırmalara katılan hekimler olarak çalışırlar.

Gastroenterolog Eğitiminde Endoskopi ve Kolonoskopinin Önemi

Gastroenterologlar, uzman eğitmenler tarafından endoskopi, kolonoskopi, sigmoidoskopi konusunda özel eğitim alırlar. Bu uzmanlık eğitimi, endoskopinin nasıl ve ne zaman yapılacağına dair ayrıntılı ve yoğun bir çalışma içermektedir. Bu testleri güvenli ve etkili bir şekilde tamamlamak için en uygun yöntemleri sağlamakla birlikte hastaların konforunu ve güvenliğini sağlamak için sakinleştirici ilaçların kullanımını içerir.

Gastroenteroloji kursiyerleri ayrıca polipektomi (kolon polipleri removalof), özofagus ve bağırsak dilatasyonu (daralmış alanların gerilmesi) ve hemostaz (kanamayı durdurmak için enjeksiyon veya koter) gibi gelişmiş endoskopik prosedürlerin nasıl yapılacağını öğrenir. Gastroenterologlar, durumları tedavi etmek ve / veya kanseri önlemek için uygun önerilerde bulunur ve bu çalışmaların bulgularını, biyopsi sonuçlarını doğru bir şekilde nasıl yorumlayacaklarını öğrenirler.

Bazı Gastroenterologlar ayrıca endoskopik muayene (endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi veya ERCP), cerrahi olmadan tümörlerin çıkarılması (endoskopik mukozal rezeksiyon veya EMR), dahili drenaj tüpleri (stentler) ve endoskopik ultrason (EUS) yerleştirilmesi gibi ileri prosedürlerde yönlendirilmiş eğitim alırlar. Bu onlara safra kanallarındaki taşları cerrahi olmayan bir şekilde çıkarmak, gastrointestinal sistem ve karaciğer tümörlerini değerlendirmek ve tedavi etmek ve bazı hastalar için cerrahiye minimal invaziv alternatifler sağlamak için gerekli eğitimi sağlar.

Eğitim döneminde en kritik vurgu, en yüksek kalitede endoskopi ve danışmanlık hizmetleri sunmak için tüm gastrointestinal sistem hakkında kapsamlı bilgilerinin detaylara ve dahil edilmesine dikkat edilmesidir. Nihai ürün, geniş bilimsel bilgi, genel Dahiliye eğitimi, üstün endoskopik beceriler ve deneyimin benzersiz bir kombinasyonu ve hastalar için en iyi sağlık bakımını sağlamak için bu unsurları entegre etme yeteneği ile son derece eğitimli bir uzmandır.

GI Sistemi (Sindirim Sistemi)

  • yiyecekleri sindirir ve taşır
  • besinleri emer
  • atıkları vücudunuzdan uzaklaştırır.

Gastroenterolog, bir dizi cerrahi olmayan prosedür uygular. Bu şunları içerebilir:

  • Üst ve alt GI yolunu ve diğer iç organları incelemek için endoskopik ultrasonlar
  • Kolon kanseri veya kolon poliplerini tespit etmek için kolonoskopiler
  • Safra kanalı bölgesindeki safra kesesi taşlarını, tümörleri veya skar dokusunu tanımlamak için endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi
  • Bağırsakta kan kaybını veya ağrıyı değerlendirmek için sigmoidoscopies
  • İnflamasyonu ve fibrozu değerlendirmek için karaciğer biyopsileri
  • İnce bağırsağı incelemek için kapsül endoskopileri
  • İnce bağırsak incelemek için çift balon enteroskopileri

Tarama

45 yaşın üzerindeyseniz, tarama için bir gastroenterolog ile görüşmek isteyebilirsiniz. 45 yaşın üzerindeki erkek ve kadınların kalın bağırsak kanseri riski artar.

Bu yaş grubundaysanız düzenli olarak tarama yaptırmanız gerekir. Kolon kanseri olan bir akrabanız varsa, taramalara ne zaman başlayacağınızı doktorunuza sormalısınız.