• Klinik Telefon +90 (553) 737 2330
  • Email orhan@orhantarcin.com
  • Çalışma Saatleri Pzt-Cuma-Cmt: 09:00-18:00

Endoskopi Nedir?

Endoskopi, sindirim sisteminin endoskop denilen ucunda kamera olan cihazlar ile incelenmesidir. Gastroskopi demek; endoskop ile midenin incelenmesi, kolonoskopi demek; kalın bağırsağın endoskop ile incelenmesidir. Gastroskop ile mide rahatsızlıklarının altında yatan sorunları çözmek için ağızdan girilerek yemek borusu, mide ve 12 parmak bağırsağı incelenir. Kliniğimizde, ileri düzey endoskopi cihazları ile dokuyu ışıkla boyayarak(kromoendoskopi) ve 270 kat büyüterek görülemeyeni görünür hale getirme imkanına sahibiz. İşlemden önce hasta uyutularak, narkozsuz endoskopi işlemine hazır hale getirilir.

Özellikle metaplazi, displazi denen kanser öncesi hücre bozulmalarını gösterebilmek, kanseri çok erken evrede iken, daha yayılmadan tespit edebilmek bu cihazlar ile mümkündür. Sadece cihaz olması yeterli değildir ve cihazı kullanan gastroenteroloji uzmanının bir süre özel eğitim alması gerekmektedir.

Endoskopi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Mide iç yüzeyinde çevresel ve genetik etkenlerle hücre kaybı meydana gelir . Zamanla bu hücre kaybı mide hücreleri ile doldurulamaz ve bu boşluklara bağırsak hücreleri yerleşir. Buna ‘intestinal metaplazi’ denir. Bunun ‘komplet ve inkomplet metaplazi ‘ olmak üzere iki tipi vardır. Bu metaplastik hücreler bir süre sonra mide asiti ve çevresel etkenlerle bozulmaya uğrarlar. Buna ‘displazi denir. Displazinin ‘ Düşük dereceli ve yüksek dereceli displazi olmak üzere ‘ iki tipi vardır. Yüksek dereceli displazi ise bir müddet sonra kansere dönüşebilir. Metaplazi’li hastaların ancak küçük bir kısmında kansere dönüşüm ortaya çıkmaktadır. Fakat küçük bir kısmında dönüşüm olsa da erken evrede bu dönüşümü yakalayıp endoskopik olarak ameliyatsız çıkarmak isteriz. Bu nedenle metaplazi’li hastaları takip ederiz. Takip etmenin en iyi yolu ‘ileri düzey endoskopik inceleme’ yapan cihazlara ve gerekirse endoskopik boyalarla boyama yaparak takip etmektir.

Uyutarak, Sedasyon ile Endoskopi

Endoskopi, sindirim sistemi hastalıklarının bozukluklarının tanı ve tedavisinde önemli bir rol oynar. Endoskopiden önce tıbbi öykü alınmalıdır. Önceki endoskopik prosedürlerin dikkatlice gözden geçirilmesi gerekir. Hasta tarafından sakinleştirici, analjezik ve alkol kullanımı sorgulanır. Gerekirse hava yolu, kalp, akciğerler ve karın dahil sınırlı bir fizik muayene yapılmaktadır.

Sedasyon, prosedürün yürütülmesi için rahat ve güvenli bir ortam sağlamak amacıyla endoskopik prosedürlerin çoğunda kullanılır. Gastroskopi ve kolonoskopi de dahil olmak üzere ayaktan tedavi edilen vakaların çoğu, orta derecede sedasyon hedeflenerek gerçekleştirilir. Derin sedasyon veya genel anestezi genellikle ERCP veya EUS gibi ileri endoskopik prosedürler için kullanılır.

Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kromoendoskopi ve zoom endoskopi sistemleri standart endoskoplardan farklıdır ve ileri düzey endoskopi sistemleri olarak adlandırılırlar. Bu sistemlerle dokularin mikro-mimari ve mikro-damarsal yapıları incelenerek erken evre kanser, Barrett özefagusu ya da kansere dönüşebilecek metaplazi – displazi olarak adlandırılan yapılar erken dönemde yakalanabilmektedirler. Bu sayede kansere dönüşmeden ameliyatsız, endoskopik olarak kazınarak çıkartılabilmektedirler. Eğer aile öykünüzde mide kanseri var ise şikayetleriniz olmasa dahi 40 yaşından itibaren endoskopi yaptırmanızı öneririz.